Chủ nhật, 05/12/2021 - 11:45|
Chào mừng bạn đến với cổng thông tin điện tử của Trường THCS Nguyễn Trãi - Quận Ba Đình

Bài tập về Mạo từ : a, an ,the

 

Exercise 1: Chọn đáp án đúng để điền vào chỗ trống (chú ý: ký hiệu “x” có nghĩa là không cần mạo từ)

1. We are looking for _______ place to spend ________ night.

A. the/the B. a/the C. a/a D. the/a

2. Please turn off ________ lights when you leave ________ room.

A. the/the B. a/a C. the/a D. a/the

3. We are looking for people with ________experience.

A. the B. a C. an D. x

4. Would you pass me ________ salt, please?

A. a B. the C. an D. x

5. Can you show me ________way to ________station?

A. the/the B. a/a C. the/a D. a/the

6. She has read ________interesting book.

A. a B. an C. the D. x

7. You’ll get ________shock if you touch ________ live wire with that screwdriver.

A. an/the B. x/the C. a/a D. an/the

8. Mr. Smith is ________ old customer and ________ honest man.

A. An/the B. the/an C. an/an D. the/the

9. ________ youngest boy has just started going to ________ school.

A. a/x B. x/the C. an/x D. the/x

10. Do you go to ________ prison to visit him?

A. the B. a C. x D. an

11. ________eldest boy is at ________ college.

A. a/the B. the/x C. x/ a D. an/x

12. Are you going away next week? No, ________ week after next.

A. an B. a C. the D. x

13. Would you like to hear ________ story about ________ English scientist?

A. an/the B. the/the C. a/the D. a/ an

14. There’ll always be a conflict between ________ old and ________ young.

A. the/the B. an/a C. an/the D. the/a

15. There was ________ collision at ________ corner.

A. the/a B. an/the C. a/the D. the/the

16. My mother thinks that this is ________ expensive shop.

A. the B. an C. a D. x

17. Like many women, she loves ________ parties and ________gifts.

A. the/ a B. a/the C. a/a D. x/x

18. She works seven days ________ week.

A. a B. the C. an D. x

19. My mother goes to work in ________ morning.

A. a B. x C. the D. an

20. I am on night duty. When you go to ________ bed, I go to ________ work.

A. a/x B. a/the C. the/x D. x/x

Exercise 2: Câu chuyện sau được chia thành các câu nhỏ, hãy đọc và điền mạo từ thích hợp “a/an/ the hoặc x (không cần mạo từ)” vào chỗ trống:

1. There was ________knock on ________door. I opened it and found ________small dark man in ________blue overcoat and _______woolen cap.

2. He said he was ________employee of ________gas company and had come to read ________meter.

3. But I had ________suspicion that he wasn't speaking ________truth because ________meter readers usually wear ________peaked caps.

4. However, I took him to ________ meter, which is in ________dark corner under ________ stairs.

5. I asked if he had ________ torch; he said he disliked torches and always read ________ meters by ________light of ________match.

6. I remarked that if there was ________leak in ________ gas pipe there might be ________ explosion while he was reading ________meter.

7. He said, “As ________matter of ________fact, there was ________explosion in ________last house I visited; and Mr. Smith, ________owner of ________house, was burnt in ________face.”

8. “Mr. Smith was holding ________lighted match at ________time of ________explosion.”

9. To prevent ________possible repetition of this accident, I lent him ________torch.

10. He switched on ________torch, read ________meter and wrote ________ reading down on ________back of ________envelope.

11. I said in ________surprise that ________meter readers usually put ________readings down in ________book.

12. He said that he had had ________book but that it had been burnt in ________fire in________ Mr. Smith's house.

13. By this time I had come to ________conclusion that he wasn't ________genuine meter reader; and ________moment he left ________house I rang ________police.

Exercise 3: Điền mạo từ thích hợp “a/an/the hoặc x (không cần mạo từ)”” vào chỗ trống.

14. Are John and Mary ________cousins? ~

No, they aren't ________cousins; they are ________brother and ________sister.

15. ________fog was so thick that we couldn't see ________ side of ________road. We followed ________car in front of us and hoped that we were going ________right way.

16. I can't remember ________exact date of ________storm, but I know it was on ________Sunday because everybody was at ________church. On ________Monday ________post didn't come because ________roads were blocked by ________fallen

trees.

17. Peter thinks that this is quite ________ cheap restaurant.

  1. A: There's ________murder here. ~

B: Where's ________body?~

A: There isn't ________body. ~

B: Then how do you know there's been ________murder?

19. Number ________hundred and two, - ________house next door to us, is for sale.

It's quite ________nice house with ________big rooms ________back windows look out on ________park.

20. I don't know what ________price ________owners are asking. But Dry and Rot are ________agents. You could give them ________ring and make them ________offer.

21. ________postman's little boy says that he'd rather be ________dentist than ________doctor, because ________dentists don't get called out at ________night.

22. Just as ________air hostess (there was only one on the plane) was handing me ________cup of ________coffee ________plane gave ________lurch and ________ coffee went all over ________person on ________other side of ________gangway.

23. There was ________collision between ________car and ________cyclist at ________ crossroads near ________my house early in ________morning.

24. Professor Jones, ________man who discovered ________new drug that everyone is talking about, refused to give ________press conference.

25 Peter Piper, ________student in ________ professor's college, asked him why he refused to talk to ________press.

 

 

ĐÁP ÁN

Exercise 1:

1. B 2. A 3. D 4. B 5. A 6. B 7. B 8. C 9. D 10. A

11. B 12. C 13. D 14. A 15. C 16. B 17. D 18. A 19. C 20. D

Exercise 2:

1. a - the - a - a - a

2. an - the - the

3. a - the - x - x

4. the - the - the

5. a - x - the - a

6. a - a - an - the

7. a - x - an - the - the - the - the

8. a - the - the

9. a - a

10. the - the - the - the - an

11. x - x - the - a

12. a – the - x

13. the - a - the - the - the

Exercise 3:

14. x - x - x - x

15. The - the - the - the - the

16. the - the - x - the - x - the – x - x

17. a

18. a - the - a - a

19. a - the - a - x - the - the

20. x - the - the - a - an

21. The - a - a - x - x

22. the - a - x - the - a - the - the - the - the

23. a - a - a - the – x - the.

24. the - the - a

25. a - the - the

Tác giả: Trần Quỳnh Anh - GV trường THCS Nguyễn Trãi
Nguồn: Báo Giáo dục thời đại
Bài tin liên quan
Tin mới cập nhật
Liên kết website
Thống kê truy cập
Hôm nay : 106
Hôm qua : 613
Tháng 12 : 2.859
Năm 2021 : 211.213